Rob

Iets over mijzelf

Hier kijk ik omstreeks 1950, bij mijn moeder op schoot, recht in de lens. Van links naar rechts: Hans met bal, Rob, Loes en Agnes op de Godijnbank (thans Lubroveld) te Tuindorp. 50 jr. later maakte ik een boek over de wijk

 

 

Mijn vader, ’n ambachtelijke aannemer met enige historische interesse, wees bij uitjes naar het Openluchtmuseum of steden als Geertruidenberg en Hoorn vaak op details. ‘Kijk die hijsbalk Robbie, wat stelt die voor? (een drakenkop). Ik las als kind vrij veel en luisterde naar verhalen die door mensen werden verteld. Tot mijn eigen verbazing won ik in 1964 een fotoboxje met een opstel over het fenomeen ‘Gas’.

Ik probeerde later niet uitsluitend ‘met mijn werk getrouwd te zijn’, maar naast de werkweek en mijn gezin, ook tijd te maken voor mijn passies, waaronder het grasduinen in geschiedenis en muziek maken.

Rob op clavecymbel, Vera op de dwarsfluit ca.1980

Interieur met clavecymbel. (niet meer in bezit)

Omstreeks 1991 begon ik, op uitnodiging van Henk Schaftenaar, creator van de Naardense Omroeper onder de vlag van de Stichting Vijverberg, te schrijven over historie. Met een aantal onderwerpen, ‘had ik’ van jongsaf ‘iets’; ik wilde ze alsnog graag uitdiepen en met het gevondene de wereld verbazen. Maar met andere zaken die om ‘uitpluizen’ vroegen ging ik ook aan de gang. Mijn boek, over drie generaties van het edelsmedengeslacht Brom en hun knechten, is zo’n werk. De omvangrijke puzzel is vijftig jaar geleden uit de doos gevallen en in december 2014 vond de presentatie van mijn boek plaats, waarin ik de puzzel opnieuw gelegd heb.