Tuindorp

De 20e eeuwse uitbreidingswijk van Maartensdijk, in 1954 door Utrecht geannexeerd, kent een dorps aandoende geschiedenis, waarin de veldwachter, de vrijwillige brandweer, vele middenstanders (70 winkels en neringen) , het verenigingsleven en de kerken en scholen een rol spelen. Maar een klein aantal van de Tuindorpse joden overleefde de deportaties in de tweede wereldoorlog.

Ook de, al voor de bouw van Het Tuindorp, in het landschap aanwezige elementen zoals ‘ Het Zwarte Water, de Inundatiekade en het Haverland horen daarbij. Verhalen te over, nog interessanter wanneer men hier gewoond heeft of familie had.

Start en finish Wandeling I: bij de slangenmuur t.o. Raiffeisenlaan 2, duur circa 1 uur.

Start en finish Wandeling II: Nabij de rotonde aan het begin van de Eykmanlaan, t.w. bij de lage uitbouw van de huisartsenpraktijk aan de Jordanlaan 2, duur circa 1 uur.

Tuindorp
Tags: